Jumaat, 8 Februari 2013

ROTI GEBU

dah lama teringin nak buat roti ni...tp angin je belum datang....semperna angin yang baik ni...n hasil pun menjadi ku persembahkan roti gebu yang aku ambil resepinya di blog kat sini . alhamdulillah sungguh gebu gabas...harus cuba yer....
nampak tu...membolat dalam oven....


  Roti Naik @ Roti Lembut @ Soft Bun Resepi 

Resepi : Tok Mak FB

Bahan2 :
500 g tepung high protien @ tepung gandum @ tepung roti
 1 biji telur

 3/4 cawan gula halus
 1 sudu besar susu tepung  
 2 sudu besar susu pekat manis
 2 sudu besar marjerin
 1 sudu besar shortening
 1 peket mauripan (11g)
 campurkan susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua sekali 

***utk pastikan yis hidup....aku campur skali yis dlm bancuhan air diatas....guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna..coz aku dh cuba, roti jadi keras macam batu...huhuhuhu...(ikut cara mas)

 Cara :
Dalam mangkuk...
Masukkan tepung dan gula halus...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati....
Masukkan marjerin dan shortening...gaul rata....
Teruskan uli hingga adunan lembut, licin serta elastik...
Perapkan doh sehingga naik sekali ganda...tumbuk2 doh utk kuarkan angin...bulatkan kecik2...susun dlm loyang...yg dah di griss....perap lagi sejam, untuk buat doh pizza boleh kurangkan kuantiti gula.
Bakar dalam oven 180...selama 20 minit atau hingga masak...dengan api atas bawah
Kaedah lain menggunakan Bread Maschine boleh set kan mcm biasa utk buat doh.


hasilny sungguh gebu yer....so SELAMAT MENCUBA....




Tiada ulasan:

Catat Ulasan