sampai je umah apa lagi..berasap le my lovely kitchen.... mula2 masak kari daging, sambil sambil tunggu daging & kentang masak...buat le adunan untuk kuih jala... sangat mudah...& sedap...
KARI DAGING
sumber : rumah no.72...kikiki...
bahan2nya....
1/2 kati daging
1 biji kentang besar ( potong kuib)
1 peket serbuk kari daging (aku guna brand baba's)
1 sudu kecil serbuk cili (aku guna brand baba's)
4 sekawan
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
100ml santan ( aku guna santan ayam brand)
air secukupnya
daun kari secukupnya
cara2nya...
- tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.
- letak sedikit minyak, tumis bahan tumbuk sampai naik bau, kemudian masukan 4 sekawan dan daun kari kacau sampai naik bau....
- masukkan serbuk kari yang di bancuh dengan sedikit air, tumis sampai pecah minyak...
- masukkan daging dan kentang serta sedikit air, biarkan sampai daging dan kentang tu hempuk....kalau kuah makin kering, tambah air lagi sampai betoi2 mengancam....dh tu last, baru masuk santan.. masak lagi sampai mendidih...
- kemudian leh le hidangkan...
ROTI JALA
sumber : Azlita masam manis
bahan2nya....
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning
cara2nya...
- Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
- Perapkan selama 1/2 jam .( aku x perap...tp ok je, al maklum le x sabo nak try acuan baru...)
- Panaskan kuali dgn api sederhana.
- Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
- Tebar/kirai adunan atas kuali.
- Biarkan hingga roti jala tu masak.
- Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.
ari ni dah kira 4 hari turut2 gi MR DIY & PARKSON....sampai naik tebal muka ni...hahaha....mana xnya, dok mengulang beli kuali tefal limited edition tu semperna anniversary PARKSON yang 25tahun... harga pun murah dari biasa, tp 1 saiz jer 20cm....RM25..... murahkan, mana nak dapat selalu rege ni........n pegi MR DIY beli acuan kuih jala....ada je yang memesannya.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan